Cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev a celer (celeru stačí kousek, je velmi aromatický) oloupeme a nastrouháme na tenké proužky.
V hrnci rozehřejeme olivový olej, ve kterém nejprve chvíli dusíme cibuli a po chvíli přidáme mrkev s celerem. Následně pár minut dusíme. Poté přidáme mleté hovězí maso a lehce podusíme ve vlastní šťávě (nezapomenout míchat, aby se nepřipálilo). Poté vmícháme pasírovaná rajčata, trošku vody a přidáme víno, osolíme a lehce opepříme. Za občasného míchání dusíme v hrnci alespoň 3 hodiny (občas bude možná potřeba doplnit trošku vody). Na konci už necháme omáčku zhoustnout, aby ve výsledku nebyla příliš řídká. Bolognese omáčku dochutíme podle chuti.
Těstoviny připravíme podle návodu na obalu, každé se připravují jinak. Nemusí to být jen špagety. Nezapomeneme dostatečně osolit vodu. Poté je slijeme, propláchneme a můžeme servírovat.
Spaghetti bolognese dochutíme ještě nastrouhaným parmigiano reggiano a ozdobíme lístkem bazalky.