Z droždí, vlažné vody a lžičky cukru připravíme kvásek. Dále si připravíme emulzi. Šest lžic vody promícháme se šesti lžícemi oleje a dvěma špetkami soli.
Mouku promícháme s vyběhnutým kváskem a zbytkem vlažné vody promíchané se solí. Těsto nám vznikne více měkké.
Pekáček (kulatou formu s průměrem asi 32 cm) vymažeme olejem. Do vymazané formy přendáme těsto, které rukama natáhneme do všech stran a necháme vykynout alespoň hodinu.
Na vykynuté těsto uděláme bříšky prstů důlky. Těsto posypeme hrubou solí a potřeme částí emulze, kterou jsme si předem připravili.
Foccaciu pečeme asi 10 minut v troubě předem rozehřáté na 200 °C. Poté zalijeme zbytkem emulze a dopékáme asi dalších 15 minut dozlatova.
Snadnou foccaciu podáváme překrojenou se salámem, ale je výborná i samotná.