Suroviny musí mít pokojovou teplotu. Formu s průměrem 26 cm vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozdrobíme a promícháme s rozpuštěným máslem, cukrem a mletou skořicí. Sušenkovou směsí vyložíme formu a zadní částí lžíce těsto dobře přimáčkneme. Formu udržujeme zatím v chladu.
Čerstvý smetanový sýr promícháme se smetanou, cukrem a vanilkou do hladkého krému. Já používám sýr Philadephia. Dále přidáváme postupně vejce, mléko a nakonec prosetou mouku. Náplň nalijeme na sušenkový základ a uhladíme.
Cheesecake pečeme asi 50 - 60 minut v troubě předehřáté na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
Vychladlý cheesecake polijeme polevou připravenou ze smetany, jahod a jahodové šťávy. Dort můžeme ozdobit podle naší fantazie.
Smetanový cheesecake nakrájíme a podáváme hlavně v letním období, protože nás příjemně osvěží.