3 lžíce | máslo | |
3 lžíce | hladká mouka | |
100 ml | zakysaná smetana | |
100 ml | smetana ke šlehání | |
5 lžic | olej na smažení | |
900 ml | houbový bujón | |
300-400 g | čerstvé hřiby | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý bílý pepř | ||
ocet vinný | ||
mletý kmín |
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly. V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky. Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit. Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem. Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem. Foto: Shutterstock.com
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena