Nejprve si svaříme nálev. Svaříme 0,75l vody, 2 kusy nového koření, 2 celé pepře, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 3 dkg soli, 3 dkg cukru, 11 tablet sacharinu, 1/4 l octa. Necháme jej vychladnout.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Kapří řízky klasicky obalíme v klasickém trojobalu a osmažíme dozlatova.
Ve skleněné nádobě proložíme smažené kapří řízky krájenou cibulí, mrkví a kořenovou petrželí, přičemž zeleninou našetříme. Kapří řízky, pěkně srovnané, zalijeme vychladlým nálevem tak, aby byli potopeny i vrchní porce. Smažený kapr v nálevu necháme v ledničce rozležet alespoň asi 10 dnů.
Smažený kapr v nálevu je nejlepší s čerstvým pečivem.