Hladkou mouku smícháme s cukrem a solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek (asi 20 minut). Přilijeme olej a robotem nebo ručně důkladně vymícháme hladké a pružné měkčí těsto, které přikryjeme a necháme v teple vykynout asi 1,5 hodiny.
Zatím připravíme ostatní suroviny, středně velkou cibuli pokrájíme na tenké měsíčky a čerstvá rajčata pokrájíme na plátky, případně použijeme jednu konzervu krájených rajčat. V hrnci na rozehřátém oleji jemně orestujeme cibuli, přidáme rajčata, podlijeme trochou vody a nepřikryté dusíme na středním plameni asi 20 minut.
Osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, podle chuti osladíme cukrem, vmícháme prolisovaný česnek a směs necháme vychladnout. Pikantní uzenou domácí klobásu pokrájíme na kolečka a sýr pokrájíme anebo natrháme na menší kusy.
Vykynuté těsto roztáhneme rukama, které jsme si namočili do vody, aby se těsto nelepilo. Těsto dáváme na velikost kulatého o průměru asi 30 cm, můžeme použít i plech obdélníkový o rozměrech 25 x 35 cm. Na povrch těsta poklademe kolečka uzené klobásy a celé potřeme rajčatovo-cibulovou směsí a posypeme oreganem. Sicilský koláč znovu necháme kynout asi 45 minut.
Vykynutý slaný koláč vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. V polovině pečení koláč poklademe připravenými kousky sýra a dopečeme.
Sfincione siciliano - slaný kynutý koláč ze Sicílie vybereme, pokrájíme na porce (trojúhelníky, obdélníky) a podáváme horký. Sfincione siciliano je slaný pikantní koláč s charakterem něco mezi chlebem a koláčem s vysokou měkkou střídkou a výraznou chuťově bohatou oblohou, která může být různá.
Sfincione siciliano často bývají místo klobásy obložené ančovičkami, olivami, nikdy nechybí cibule nasládlé chuti, pikantní sýr a rajčatová směs. Je na vás, pro jakou oblohu se sami rozhodnete. Koláč je velmi chutný, variabilní, sytý, vhodný jako samostatné jídlo na oběd či večeři a také jako pikantní pohoštění pro návštěvy či na párty.