4 stroužky | česnek | |
2 ks | vejce | |
2-3 lžíce | majoránka | |
1 ks | cibule | |
3 ks | rohlík | |
300 g | hovězí mleté maso | |
300 g | mleté vepřové maso | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
podle potřeby | ||
strouhanka | ||
mléko | ||
sádlo | ||
voda |
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužky česneku prolisujeme nebo na prkénku rozetřeme nožem. V míse smícháme mleté vepřové a hovězí. Přidáme cibuli, česnek, namočené rohlíky, 2 - 3 polévkové lžíce majoránky, osolíme, opepříme. Do mísy rozklepneme 2 vejce a přisypeme nejprve 1 naběračku strouhanky a důkladně zpracujeme. Podle potřeby můžeme přidat ještě 1 naběračku strouhanky tak, aby nám vznikla šiška. Rukou namočenou ve studené vodě ji uhladíme. Pekáček vymažeme sádlem a položíme do něj šišku masa. Do pekáčku přilijeme trochu vody a sádla. Sekanou z vepřového a hovězího masa vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme zhruba 1,5 hodiny. Vždy po 1/2 hodině přelijeme sekanou výpekem. Sekanou z vepřového a hovězího masa podáváme s bramborou kaší a sterilovanou okurkou. Nebo sekanou za studena nakrájenou na plátky přichystáme s chlebem.
Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty
Domácí mleté maso má mnohem lepší chuť a můžeme z něj připravit i jiné chutné pokrmy - nejen sekanou nebo karbanátky. Nakonec máme záruku, že bude kvalitní a čerstvé.
Recept na sekanou krok za krokem
Dnes se krok za krokem naučíme klasickou sekanou z mletého masa. Chutná za tepla i za studena a podle našeho návodu ji zvládne každý, kdo s vařením teprve začíná.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena