Nápoj, který se chutí v mnohém podobá pudinku a krupicové kaši. Originální salep se připravuje ze škrobu z hlízy sa(h)lepu. Zde je varianta bez salepu. Nápoji se také říká sahlab, sahlep nebo saloop.
Hodnocení
4.1
/ 5 (9x)
Doba přípravy
15 min
Ingredience
2 šálky
mléko
0.5 šálku
voda
2-3 lžíce
kukuřičný škrob
podle chuti
1 špetka
kakao
1 špetka
skořice mletá
1 lžička
vanilkový cukr
1 špetka
strouhaný kokos
Postup přípravy
Škrob a vodu smícháme v malé nádobě a dobře rozmícháme.
Do hrnce na polévku nalijeme mléko a ohříváme na velmi mírném ohni. Těsně před bodem varu, zamícháme do mléka škrobovou směs. Přidáme vanilkový cukr a osladíme podle chuti. Salep uvedeme do varu za stálého míchání a zahříváme asi 2 minuty.
Salep přelijeme do misek a posypeme mletou skořicí, kokosovou moučkou nebo kakaem. Salep ihned podáváme.