Nejprve si důkladně očistíme hříbky a nakrájíme je na tenké plátky, ale 2 - 3 hříbky si necháme v celku na ozdobu. Brambory oloupeme a nakrájíme na malinké kostičky. Cibule nakrájíme na jemno.
Do hrnce dáme máslo. Přidáme celý česnek, který pouze zmáčkneme dlaní, a po chvíli cibuli. Jakmile cibule zhnědne, vsypeme brambory. Přidáme trošku vývaru a vaříme asi 10 minut. Pak přidáme hříbky. Vaříme dalších 10 minut a přidáme zbytek vývaru. Dochutíme solí, pepřem a odebereme česnek a houby na ozdobu. Jakmile jsou houby a brambory jsou měkké, vše rozmixujeme. Pokud je krém příliš hustý, přidáme ještě vývar a krátce povaříme. Nakonec přidáme smetanu a čerstvou nasekanou petrželku.
Sametový krém s hříbky rozdělíme na nahřáté talíře, ozdobíme petrželkou a kousky hříbků. Můžeme podávat s čerstvým pečivem nebo krutony.