Na rozpuštěném sádle v papiňáku necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme sladkou papriku a půl minutky osmahneme. Přidáme na kostky nakrájené maso a opékáme, dokud se nezatáhne. Když pronikavě voní a pouští šťávu, osolíme a opepříme jej a přidáme kmín.
Základ podlijeme vodou, důkladně promícháme a dusíme v papiňáku. Přibližně za 30 minut máme maso měkké. Přidáme vroucí vodu s rozpuštěným masoxem a dále povaříme již odkryté. Do vařícího se guláše přisypeme podle potřeby granulky jíšky. Přidáme lisovaný česnek a majoránku. Celkové množství uspokojí i větší rodinu, uvaříme až 2,5l guláše.
Hovězí guláš podáváme s kynutým nebo chlupatým knedlíkem. Guláš můžeme ozdobit jemně krájenou cibulkou na kolečka.