1 ks | cibule | |
2 ks | karotka | |
110 g | rajčatový protlak | |
400 g | treska | |
2 ks | bobkový list | |
5 kuliček | nové koření | |
80 g | anglická slanina | |
4 řapíky | řapíkatý celer | |
1 lžíce | čerstvá petrželka | |
2 ks | zelená feferonka | |
1.5 lžičky | koření Horalka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
citronová šťáva | ||
drcený tymián | ||
10 kuliček | celý černý pepř |
Nejdříve si připravíme asi 1,2 litru rybího vývaru. Ryby očistíme a v osolené vodě s celým pepřem, bobkovým listem, novým kořením a kořením Horalka uvaříme doměkka. Vývar scedíme a rybí maso obereme a zbavíme kostí. Slaninu nakrájíme na kostičky. Větší oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a očištěnou karotku na kolečka. Stonky řapíkatého celeru omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Zelené feferonky zbavíme semínek a nakrájíme na jemné nudličky. Ve vyšším hrnci rozškvaříme slaninu, na které necháme zesklovatět cibuli. Pak přidáme celer, mrkev a feferonky, vše ochutíme tymiánem a zvolna asi 5 minut restujeme. K opečené zelenině vmícháme rajčatový protlak a lžičku másla, směs osmahneme a zalijeme rybím vývarem. Rybí polévku vaříme, dokud nebude zelenina měkká, pak ji dochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidáme obrané rybí maso a nasekanou čerstvou petrželku, polévku z tmavé tresky prohřejeme, ale již nevaříme. Rybí polévku z tmavé tresky rozdělíme na porce a podáváme s čerstvým pečivem. Je vhodná i pro slavnostní příležitosti.
Recept na rybí polévku z lososa krok za krokem
Recept na jemnou rybí polévku s kořenovou zeleninou a kousky lososa. Rybu lze zaměnit i za kapra či jinou bílou rybu podle toho, která nám chutná.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena