Pokud neseženete uruguayský roštěnec, kupte český nízký roštěnec. Vhodný je z mladého skotu a maso by mělo mít světlou barvu. Tmavé maso bude po upečení jako žvýkačka.
Z roštěné odstraníme tukovou vrstvu, ale šlachové krytí na mase necháme. To ostrým nožem nakrojíme do mřížky, maximálně do hloubky 5 mm. Maso osolíme, opepříme a vetřeme do něj hořčici s olejem. Hořčici použijte opravdu kvalitní. Maso zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet aspoň hodinu, nejlépe přes noc v lednici.
Druhý den maso aspoň 2 hodiny před přípravou vyndáme z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 190 °C (ne horkovzduch). Z masa odstraníme hořčici. Rozpálíme si pánev vhodnou do trouby. Vložíme do ní maso šlachovitou stranou dolů. Roštěnou jen orestujeme, aby se maso zatáhlo. Pánev vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Toto množství jsem pekla jen 25 minut, protože maso bylo křehké a dlouho naložené. Obecně platí pro každé půl kilo masa je doba pečení 14 minut, aby zůstalo uvnitř krvavé, nebo 17, aby bylo růžové.
Upečený roastbeef vyjmeme z trouby a důkladně zabalíme do alobalu. Roastbeef dáme na teplé místo a necháme 15 - 20 minut odpočinout. Zůstane pak krásně šťavnatý a křehký. Pak maso vybalíme a nakrájíme na tenké plátky.
Roastbeef z uruguayské roštěné podáváme teplý i studený. Z výpeku z pánve můžeme připravit omáčku. Vhodnou přílohou je zeleninový salát, hranolky nebo kaše.