2 ks | vejce | |
3-5 lžic | strouhanka | |
750 g | mleté vepřové maso | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý pepř | ||
omáčka | ||
2 ks | cibule | |
voda | ||
kečup | ||
2 konzervy | rajčatový protlak | |
cukr krupice | ||
1-2 ks | bobkový list | |
1 lžička | skořice mletá | |
hladká mouka | ||
3 ks | celé nové koření |
Nejprve si uděláme kuličky. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce a strouhanku. Dobře promícháme a když se hmota krásně spojuje, děláme kuličky. Pokud se vše ještě moc lepí, přidáme trochu strouhanky. Na základ omáčky si oloupeme a najemno nakrájíme cibule. Cibuli dáme a rozehřátý tuk a restujeme dozlatova. Přidáme rajčatové protlaky, trochu vody. zamícháme a pak vložíme kuličky. Opět podlijeme trochou vody a hlídáme, aby se kuličky nepřichytly ke dnu. Přidáme bobkový list a nové koření a zhruba 15 minut necháme povařit. Poté kuličky vyjmeme a do omáčky přidáme ještě trochu vody a necháme přejít varem. Vodu smícháme s hladkou moukou a zahustíme jí omáčku. Nakonec rajskou omáčku dochutíme. Na dochucení přidávám 1 lžičku mleté skořice, cukr, sůl a trochu kečupu. Opět necháme chvilinku povařit. Rajskou omáčku scedíme přes síto a propasírujeme. Do omáčky vložíme kuličky a necháme ještě tak 5 minut vařit. Můžeme podávat. Na talíře rozdělíme kuličky, přelijeme je omáčkou a doplníme přílohou podle chuti. Dá se použít knedlík, těstoviny a rýže. Ihned podáváme.
Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
Poctivý babiččin recept na plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou. Podle našeho FOTONÁVODU ho jistě zvládnou uvařit i ti, kteří v kuchyni teprve začínají. A jaká je to dobrota!
Sezóna českých rajčat: Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?
Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.
Recept na rajskou omáčku s hovězím masem krok za krokem
Dnes si připravíme rajskou omáčku s plátky hovězího, kterou díky podrobnému FOTORECEPTU zvládne i kuchař začátečník.
Autor:Žanet
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena