Mletý bůček smícháme se solamylem, smetanou nebo mlékem, osolíme,
opepříme a přidáme i vegetu. Dobře promícháme a přes noc odložíme do ledničky.
Druhý den vytvarujeme z masové směsi placičky, na ně rozdělíme náplň, dobře uzavřeme a všechny koule uložíme na vymazaný a slaninou vyložený pekáček. Po krátkém zapečení je posypeme na kolečka pokrájenou cibulí, česnekem, podlijeme vodou a dozlatova upečeme. Během pečení koule poléváme výpekem.
Na náplň si na másle osmahneme pokrájenou jarní cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou červenou kapii, osolíme, opepříme, přidáme rozšlehaná vejce a mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme sterilovaný hrášek a trochu bazalky. Vychladlou náplní plníme plátky ze sekané.
Upečené koule na talíři rozpůlíme a posypeme strouhaným křenem. Plněné koule podáváme s bramborem a zeleninovou oblohou.