Rýži (kulatozrnnou, dlouhozrnnou, jasmínovou, divokou nebo jinou) dobře propláchneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na rozpáleném oleji cibulku dozlatova osmahneme, vsypeme rýži a krátce orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme vegetu (lžičku i více) a pod pokličkou dusíme doměkka. Během vaření přidáme i lžičku tymiánu. Rýže je hotová, když se voda úplně vsákne, trvá to asi 20 minut.
Mezitím si očistíme zelenou část pórku a nasekáme jej na nudličky.
Rýži promícháme s pórkem, podle chuti osolíme nebo jinak dochutíme.
Pórkovou rýži podáváme jako přílohu, vegetariáni klidně i jako hlavní chod. Přimíchat můžeme i jiné druhy zeleniny, případně si čerstvé kousky předem osmažit a nechat trochu povolit. Pórková rýže snese i více pepře, pikantněji chutná lépe.