1 l | vývar | |
30 g | máslo | |
200 g | brambory | |
300 g | pórek | |
100 g | niva | |
100 ml | smetana na vaření | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
zelená petrželka |
Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Sýr rozdrobíme nebo nastrouháme. Na rozpuštěném másle zvolna pod pokličkou podusíme osolený pórek a brambory. Jakmile pustí šťávu, přilijeme vývar a vše uvaříme doměkka. Potom přidáme plísňový sýr a horkou polévku rozmixujeme. Nakonec polévku zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme. Pórkovou polévku zdobíme kouskem sýru a petrželkou. Pórkovou polévku se sýrem podáváme s toasty nebo topinkami.
Cibule a pórek v podzimním jídelníčku
Bez cibule by řada omáček neměla ten správný říz, bez šalotky či pórku by kdejaký salát přišel o svou typickou chuť. Pojďme si říct něco o zelenině z rodu liliovitých.
Videorecept: Houbovopórková směs podle Anny
Něco zdravého k večeři? Zkuste tuhle dobrotu!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena