2-3 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
750 ml | zeleninový vývar | |
150 ml | smetana na vaření | |
600-700 g | máslová dýně | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
citron | ||
mletý barevný pepř | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
Troubu předehřejeme na 220 °C. Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky (osminky), stroužky česneku oloupeme. Vše poklademe na plech vyložený pečícím papírem, dobře osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem, ještě lépe dýňovým. Dýni pečeme asi 30 minut, dokud není měkká. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Směs rozmixujeme do hladké a krémové konzistence, přidáme smetanu ke šlehání a ještě chvilku provaříme. Polévku z pečené máslové dýně dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a zakápneme trochou citronové šťávy. Polévka z pečené máslové dýně skvěle chutná s bylinkovými krutony.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena