Fazole s nálevem přecedíme přes cedník a propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Cibuli oloupeme a nasekáme na hrubé kostičky. Papriky a chilli papričky omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Papriky nasekáme na hrubo a chilli papričky nakrájíme na drobné kostičky. Česnek oloupeme a rozmačkáme. Rajčata, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Hovězí maso nakrájíme na kostky.
Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej. Česnek spolu s paprikami, chilli papričkami, skořicí, hřebíčkem, oreganem, mletým chilli a hovězím masem vložíme do kastrolu. Směs osolíme, opepříme a za občasného promíchání (ne moc zprudka) opékáme asi 5 minut, až maso zhnědne.
Dále přidáme rajčata, protlak a 450 ml vody. Omáčku přivedeme k varu, potom zmírníme teplotu, přikryjeme a 30 minut zvolna dusíme. Přidáme fazole a odkryté podusíme ještě 20 minut. Podle chuti mexickou hovězí omáčku s fazolemi osolíme a opepříme. Nakonec nasekáme dvě lžíce koriandru a těsně před podáváním koriandr zamícháme do pokrmu.
Pikantní mexické hovězí s fazolemi nejlépe chutná s rýží.