Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, česnek na plátky, brambory na kostky, kapustu na tenké proužky a čabajskou klobásu na kolečka. Případně můžeme použít i jinou domácí uzenou pikantní klobásu maďarského typu.
V hrnci na rozehřátém oleji nebo domácí vepřovém sádle orestujeme cibuli do sklovita, přidáme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět, restujeme asi 1 minutu, přidáme kolečka uzené klobásy a restujeme, dokud nepustí červenou šťávu. Hrnec potom odtáhneme, přidáme obě mleté papriky a necháme za stálého míchání v horkém tuku úplně rozpustit.
Hrnec vrátíme nad plamen, přidáme scezené kostky brambor a opékáme asi 3 - 4 minuty, aby nasákly vynikající chutí uzené klobásy a mleté papriky, posypeme 1 polévkovou lžící mouky. Spolu za stálého míchání smažíme, dokud se na povrchu brambor nevytvoří jemně křupavá kůrčička, potom zalijeme vodou asi 2 cm nad brambory, přidáme celý kmín, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, osolíme, přivedeme do varu a uvaříme na konzistenci husté polévky.
Do polévky vložíme na proužky pokrájené kapusty, promícháme a vaříme doměkka na středním plameni odkryté bez pokličky jako každou čpavou zeleninu za občasného promíchání, aby se nám na spodku hrnce omáčka nepřichytila. Do hotové omáčky přidáme majoránku, krátce provaříme a vypneme plamen.
Pikantní kapustovou omáčku s ostrou čabajskou klobásou servírujeme teplou s krajícem čerstvě upečeného domácího chleba jako samostatný hlavní chod. Jde o tradiční syté podzimní zeleninové jídlo maďarské kuchyně, které je krásně voňavé po česneku, koření a uzené klobáse.
Kdo ostrá jídla nemůže ze zdravotních důvodů, vynechá ostrou mletou červenou papriku a použije uzenou domácí klobásu, která není ostrá, i tak uvaří velmi chutný oběd či večeři.