Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu nakrájíme na kostičky. Zelí překrájíme na menší kousky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky.
Na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme klobásu a krátce osmahneme. Přidáme 4 lžíce mouky, 2 lžičky sladké papriky a uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem. Mezitím si propláchneme zelí studenou vodou, vložíme do vývaru, okmínujeme a vaříme asi 20 minut.
Brambory si uvaříme zvlášť, necedíme, ale i s vodou přidáme do základu polévky. Pokud chceme mít polévku trochu hustější, část vody z brambor odebereme. Zelňačku vypneme, přidáme kelímek smetany a případně dochutíme. Pozor na sůl, protože uzený vývar je sám o sobě dost slaný.
Pikantní zelňačku podáváme s krajícem chleba nebo pečivem.