Brambory oloupeme, nakrájíme podélně na asi 0,5 cm silné plátky a ponoříme je na chvíli do hrnce se studenou vodou. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky nebo na nudličky. Rozmarýn, petrželku a chilli papričku nakrájíme nadrobno.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, přidáme česnek, asi minutu ho smažíme, pak přidáme slaninu a necháme ji vyškvařit. Nakonec přidáme rozmarýn a chilli papričku. Směs zamícháme a odstavíme.
Brambory slijeme, osušíme papírovou utěrkou a dáme je do zapékací mísy. Přidáme slaninovou směs, asi 3/4 sýra, smetanu, sůl, pepř a vše promícháme. Přikryjeme alobalem a dáme na asi 25 minut zapéct do trouby předehřáté na 190 °C.
Poté odstraníme alobal, brambory posypeme petrželkou a lehce promícháme. Posypeme zbylým parmazánem a dáme již bez alobalu zapéct na dalších zhruba 25 minut, dokud nebudou mít zlatavou barvu.
Pikantní zapečené brambory se slaninou podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.