Vyzkoušejte recept na pestrý zeleninový salát s pikantní zálivkou a plátky hovězího steaku.
1 svazeček | ředkvičky |
1 ks | karotka |
0.5 ks | okurka salátová |
200 g | baby rajčata |
2 ks | nať jarní cibulky |
1 balení | směs listových salátů |
2 ks | hovězí steak á 200 g |
zálivka | |
---|---|
1 stroužek | česnek |
1 ks | lime |
1 ks | červená chilli paprička |
1 lžíce | ústřicová omáčka |
1 lžíce | kukuřičný sirup |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
olivový olej |
Hovězí steaky lehce rukou naklepeme, potřeme vydatným množstvím oleje a z obou stran osolíme hrubou solí a opepříme čerstvě mletým pepřem. Steaky necháme asi 30 minut při pokojové teplotě odležet. Mezitím si připravíme zeleninu na salát a pikantní zálivku. Začneme zálivkou. Očištěnou čerstvou chilli papriku zbavíme jadérek, česnek oloupeme, vše nasekáme nadrobno a vložíme do hmoždíře. Přidáme sůl a pepř a vše rozdrtíme do hladka. Pak přidáme kukuřičný sirup, ústřicovou omáčku, lžíci olivového oleje a šťávu z jedné limetky. Zálivku na pestrý salát důkladně promícháme, podle potřeby dochutíme a necháme odležet. Zeleninu na salát nejdříve očistíme, omyjeme a pak nakrájíme. Karotku pomocí škrabky upravíme na hoblinky, ředkvičky, okurku a baby rajčata nakrájíme na stejně velké kousky. Nať jarní cibulky nakrájíme na jemná kolečka a oloupanou šalotku nasekáme nadrobno. Směs listových salátů s očištěnou zeleninou vložíme do mísy a až těsně před podáváním vše promícháme s pikantní zálivkou. Odleželé steaky opečeme na horké suché pánvi z obou stran přibližně 2 - 3 minuty (záleží na výšce steaku) dozlatova. Poté maso zabalíme do alobalu a vložíme asi na 8 -10 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Následně steaky vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 7 minut odpočinout. Hovězí steaky nakrájíme šikmým řezem na plátky. Zeleninový salát ochucený zálivkou navršíme na talíře, poklademe plátky steaku, pokapeme šťávou z masa a ihned podáváme. Vhodnou přílohou k pestrému salátu s hovězím masem je čerstvé pečivo.
Máte chuť na hovězí? Vrhněte se na jednoduché chilli con carne
Vyzkoušejte si připravit krok za krokem texaskou specialitu - pikantní pokrm chilli con carne, kde kromě hovězího a zeleniny užijeme i pořádnou dávku koření a chilli papriček.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena