Vyzkoušejte recept na škvarkové placky z trouby, které podáváme jako chuťovku i přílohu.
0.3 lžičky | cukr |
2 lžičky | sůl |
1 ks | vejce |
300 ml | mléko |
30 g | droždí |
500 g | hladká mouka |
1 lžička | hrubá mouka |
200 g | jemně mleté škvarky |
na potření | |
---|---|
mléko |
Z jedné lžičky hrubé mouky, 3 polévkových lžic mléka, rozdrobeného droždí a cukru necháme vyběhnout kvásek. Hladkou mouku prosejeme, promícháme se škvarky, vejcem, solí, kváskem a vlahým mlékem. Ze směsi vypracujeme tužší těsto, které necháme asi 1,5 hodiny kynout. Během kynutí těsto alespoň jednou promícháme (srazíme). Z vykynutého těsta na pomoučněné desce vyválíme placku silnou asi ½ cm, ze které vykrájíme kolečka o průměru asi 4 - 5 cm. Vykrájená kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem, každý kousek propícháme na několika místech vidličkou a potřeme mlékem. Škvarkové placky pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut dorůžova. Pečené jemné škvarkové placky podáváme jako chuťovku k pivu, vínu a jen tak na chuť. Placky chutnají teplé i studené.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena