Perličku podle potřeby očistíme - zbavíme případného peří. Omyjeme ji, osušíme a důkladně opepříme a osolíme zvenčí i zevnitř. Citron a řapíkatý celer omyjeme a rozpůlíme. Česnek oloupeme. Půlku citronu, řapíkatý celer, rozmarýn a česnek nacpeme do břišní dutiny perličky. Perličku uzavřeme nebo zpevníme gumičkou.
Rozehřejeme troubu na 190 °C (pekla jsem pečení s horkovzduchem). Perličku dáme do pekáče, vymačkáme na ni šťávu ze zbylé půlky citronu a pekáč zakryjeme alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a dáme na 30 minut péct. Zatím si oloupeme šalotky, očistíme brambory a opereme rozmarýn. Šalotky a brambory rozpůlíme. Po 30 minutách odstraníme alobal, lehce podlijeme, přidáme rozpůlené brambory, osolíme je, opepříme a společně pečeme dalších zhruba 30 minut.
V kastrůlku rozehřejeme většinu másla. Vsypeme rozpůlené šalotky, zakryjeme poklicí a na mírném ohni je za občasného míchání restujeme asi 15 - 20 minut. Podle potřeby lehce podléváme vývarem. Pak přidáme balzamikový ocet, javorový sirup a zvolna dále dusíme, až získáme karamelizovanou cibulku. Zhruba ještě 15 minut. Pokud chceme šalotky pevnější, dobu zkrátíme.
Na zbylém másle opražíme trochu mouky. Zalijeme zbylým vývarem a omáčku vaříme do zhoustnutí. Během vaření přidáme do omáčky na chvilku rozmarýn. Hustou omáčku vlijeme do karamelových šalotek, lehce osolíme a odstavíme.
Upečenou plněnou perličku vyjmeme, zakryjeme necháme ji asi 5 minut odpočinout. Brambory dáme ještě na chvíli do trouby, pokud je třeba. Odpočinutou perličku naporcujeme, náplň klidně vyhodíme.
Na nahřáté talíře rozdělíme porce pečené perličky, obložíme ji pečenými brambory a přidáme šalotkovou omáčku. Ihned podáváme. Podle chuti můžeme doplnit brokolicí.