Panenku pečlivě očistíme od blány. Hřebíčky a badyán utlučeme v hmoždíři nebo umeleme a smícháme se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Necháme chvilku marinovat.
Mezitím očistíme mrkev, pastináky a překrojíme je na poloviny. Do kastrůlku dáme vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povaříme asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je scedíme.
Marinované maso osolíme, obalíme sušenou šunkou. Vložíme do zapékací misky a obložíme uvařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami bez pecek. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 - 20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová.
Pečenou panenku se sušenými švestkami podáváme s bramborami nebo tmavým pečivem.
Zdroj:
JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.