Domácí kuřecí stehna dočistíme od chloupků a zbytků peří, omyjeme, osušíme, vydatně osolíme, posypeme tymiánem a rozmarýnem a necháme volně na pultě odpočinout.
Mezitím očistíme všechnu zeleninu, omyjeme, větší stroužky česneku rozpůlíme, cibuli pokrájíme na hrubo na klíny, mrkev a petržel ozdobným nožem pokrájíme na silnější kolečka, zelenou fazolku pokrájíme na menší kusy, nové brambory na kostky, rajčata pokrájíme na velké kostky a prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na tenké proužky.
Zeleninu a uzenou slaninu nasypeme do pekáče, osolíme, dobře promícháme a podlijeme vínem. Tuk nepřidáváme, protože slanina a kuřecí stehna během pečení uvolní dostatek tuku a zelenina nasáklá vínem uvolní chutnou šťávu.
Na zeleninu položíme připravená kuřecí stehna, pekáč přikryjeme vrchním poklopem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přikryté asi 50 minut, poté odkryjeme, zvýšíme teplotu na 210 °C a na funkci gril dopékáme kuřecí stehna asi 15 minut, dokud kůžička na stehnech nebude pěkně do zlato-hněda a krásně křupavá.
Během pečení přeléváme stehna vypečenou chutnou vínovo-zeleninovou šťávou a občas zeleninu promícháme. Na talíře rozprostřeme hotovou zeleninu s uzenou slaninou, na kterou položíme horká upečená kuřecí stehna a přelijeme chutným výpekem.
Pečená kuřecí stehna na víně a na jarní zelenině je jednoduché jarní jídlo z jednoho pekáče, krásně voňavé po česneku a po víně, s křupavými upečenými kuřecími stehny s bylinkami a zeleninou připravenou al dente.