Předehřejeme si troubu na 150 °C. Do pekáče nasypeme povolené houby, které byly zamražené v loňské houbové sezóně, houby můžou být samozřejmě sušené (předem namočené), s čerstvými houbami nemám zkušenost.
Plátky krkovičky posypeme z obou stran dle své chuti (každý má rád maso jinak okořeněné) solí, pepřem a kmínem a položíme na houby. Připravený plech zakryjeme druhým pekáčem nebo alobalem a dáme do trouby.
Cca po 30 minutách vyndáme pekáč z trouby a krkovičky otočíme, můžeme ochutnat houby a podle potřeby ochutíme solí, pepřem a kmínem. Zakryjeme a dáme zpět do trouby.
Po dalších 30 minutách opět vyndáme plech z trouby a maso s houbami přelijeme polotmavým pivem a dáme tentokrát otevřený pekáč cca na 10 minut zpět dopéct.
Pečená krkovička na houbách nejlépe chutná s bramborem.