Recept na vynikající pečenou kachnu s červeným zelím na moravský způsob.
1 hrst | sůl |
3 lžíce | ocet |
1 ks | cibule |
4 lžíce | sádlo |
1 ks | kachna |
1 hlávka | červené zelí |
4 lžíce | hladká mouka |
3 lžíce | třtinový cukr |
2-3 lžíce | celý kmín |
Studenou vodou opláchnutou kachnu vložíme do nevymazaného pekáče (prsy dolů). Kačenu posypeme solí a kmínem, zakryjeme víkem a pečeme při teplotě 160 °C cca 45 minut. Když maso zkřehne, kachnu otočíme prsy nahoru a dopékáme za občasného potírání výpekem nejméně dalších 45 minut (už bez víka). Kachnu pečeme pěkně dozlatova. Při pečení kačenu párkrát propíchneme, dosáhneme tak snadněji uvolnění kachního sádla, které během pečení kachny sbíráme do menší nádobky. Kachní sádlo necháme ztuhnout v lednici. Chutná naprosto skvěle s čerstvým chlebem. Nyní nastává čas na přípravu červeného zelí. Zelí očistíme a nakrouháme, cibulku si nasekáme nadrobno. V hrnci zpěníme cibulku, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme zelí, okmínujeme, osolíme, podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme cca 20 - 30 minut. Poté dušené červené zelí zahustíme jíškou z hladké mouky a sádla. Červené zelí dochutíme octem, cukrem a podle chuti osolíme. Po upečení kachnu vyndáme z pekáče. Z výpeku na něm ještě sesbíráme přebytečný tuk, zaprášíme hladkou moukou, přidáme hrnek vody, necháme na plotně projít varem a máme skvělou šťávu na podlití při servírování pečené kachny. Naporcovanou pečenou kachnu s červeným moravským zelím servírujeme s kynutými nebo bramborovými knedlíky politými šťávou z výpeku. Další skvělé recepty na pečenou kachnu najdete zde
Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?
Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Správně pečená husa však není vůbec nijak složitá záležitost. Má kromě jiných jedno velice důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla, ale přitom ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. Co tedy vlastně dodržovat a na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla nejen na pohled dokonalou ozdobou sváteční tabule, ale taky pochoutkou, na kterou dlouho nezapomenete?
autor Richard Novák
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena