Maso naložíme na 2 hodiny do marinády připravené z olivového oleje, limetkové šťávy a bílého vína.
Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Nakrájenou cibuli a slaninu osmahneme dozlatova. Uvařené brambory nahrubo našťoucháme a smícháme s osmaženou cibulkou a slaninou, pomazánkovým máslem a smetanou. Vmícháme i jarní cibulku. Necháme odpočinout.
V hrnci rozpálíme olivový olej, vložíme vepřovou panenku a na středním ohni ji opékáme ze všech stran. Potom k masu přilijeme marinádu a zbytek vína, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dojít.
V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a orestujeme dozlatova. Propláchnutý špenát přihodíme na pánev a mícháme do zavadnutí.
Na ohřátý talíř servírujeme nejprve špenátové lístky, na ně položíme 3 - 4 plátky opilé panenky se šťouchanými brambory. Opilou panenku se špenátem můžeme podávat i při slavnostních příležitostech.