Nejprve si připravíme korpus. Máslové sušenky a mandle rozdrtíme. Přidáme med, mléko a rozpuštěné máslo. Promíchané těsto rozprostřeme na dno dortové formy o průměru 24 cm, pečeme asi 15 minut v troubě při 180 °C. Korpus na cheesecake potom necháme vychladnout.
Ve velké míse utřeme tvaroh s cukrem a semínky z půlky vanilkového lusku, přidáme mascarpone a smetanu. Rozpustíme bílou čokoládu a rozmícháme se směsí. Přidáme kůru nastrouhanou z jednoho citronu. Krém nalijeme vychladlý korpus a rozetřeme pěkně do roviny. Necháme minimálně 6 hodin ztuhnout v ledničce.
Pokud použijeme kvalitní suroviny, není potřeba želatinu nebo ztužovač. New York cheesecake krájíme nožem pouze směrem dolů, aby byl řez úhledný.
New York cheesecake je tvarohově lehký, po mascarpone a smetaně jemný, voní vanilkou a citron mu dodává svěží chuť.