Mladé cukety omyjeme a nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Množství cuket použijeme podle toho, kolik cuket máme k dispozici. Někdy například dělám várku i z 5 kg cuket podle dozrávání na zahrádce. Používám výhradně mladé křehké cukety.
Vodu a ocet spolu se solí přivedeme k varu. Cuketová kolečka vložíme do vařící vody, promícháme a necháme 5 minut povařit. Potom scedíme nebo vylovíme kolečka cedníkem a vložíme další várku.
Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme ještě horká kolečka cukety a dáme zapéct do trouby při 250 °C. Pokud je cuketa upečená, musí se nám líbit na pohled. Pozor, ať ji nespálíme! Cukety necháme vychladnout na pečícím papíře.
Mezitím si oloupeme a na tenké plátky pokrájíme česnek. Když je cuketa zcela studená, začneme ji plnit do sklenic, zaléváme olejem, prokládáme česnekem a vždy trošku přitlačíme. Do sklenic můžeme přidat i bazalku nebo petrželku. Plnou sklenici zavřeme víčkem a uskladníme v chladu. Nakládané cukety můžeme jíst prakticky okamžitě.
Nakládané grilované cukety podáváme většinou s čerstvým chlebem nebo bagetou.