1 stroužek | česnek | |
1 ks | paprika | |
500 g | rajčata | |
0.5 ks | cuketa | |
1 ks | mrkev | |
1 lžíce | rajčatový protlak | |
1 hrneček | hrášek mražený | |
1 hrneček | kukuřice sterilovaná | |
1 ks | červená cibule | |
příloha | ||
---|---|---|
2 stroužky | česnek | |
2 ks | vejce | |
2 lžíce | máslo | |
2 lžíce | šalotka | |
2 hrnky | zeleninový vývar | |
1 hrnek | instantní polenta | |
podle potřeby | ||
olej | ||
800 ml | zeleninový vývar | |
podle chuti | ||
sůl | ||
1 špetka | sušený tymián | |
mletý černý pepř | ||
mleté chilli |
Připravíme si zeleninovou polévku minestrone. Oloupanou cibuli, česnek a chilli papričku nasekáme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Očištěnou papriku, cuketu a mrkev nakrájíme na kostičky. Na másle podusíme mražený hrášek, který ochutíme solí a pepřem. Konzervovanou kukuřici necháme na sítku okapat. V hrnci na oleji osmahneme cibuli, česnek a chilli papričku. Pak přidáme papriku, mrkev, cuketu a nakrájená rajčata, vše osolíme, opepříme, ochutíme špetkou sušeného tymiánu a dusíme doměkka. Podle potřeby zeleninu podllijeme malým množstvím vývaru. Měkkou zeleninu rozmixujeme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem a ještě asi 15 minut povaříme. Nakonec do polévky vložíme okapanou kukuřici a dušený zelený hrášek, dochutíme mletým chilli a solí a prohřejeme. Připravíme si kukuřičné placky. V hluboké pánvi necháme rozpustit máslo, na kterém zpěníme šalotku a poté přilijeme vývar. Vše přivedeme k varu a za stálého míchání vsypeme instantní polentu, kterou krátce povaříme, odstavíme z tepla a necháme asi 5 minut odležet. Ještě teplou polentu ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem a zapracujeme syrová vejce. Z takto připraveného těsta tvoříme placičky, které z obou stran osmažíme na oleji dorůžova. Minestrone rozdělíme na porce a podáváme s teplými kukuřičnými plackami. Kukuřičné placičky můžeme podávát i samostatně jako chuťovku.
Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem
Zahřejte se! Minestrone je vynikající italská polévka, které se vaří na nespočet způsobů. V každé oblasti Itálie je tato vydatná polévka připravována s různými obměnami a v podstatě se v ní zužitkuje téměř jakákoliv zelenina.
Studená polévka gazpacho, která v parném létě skvěle osvěží
Dnes se krok za krokem naučíme studenou polévku, která v létě přijde vhod. Pochází ze Španělska a má mnoho podob. Základem je vždy čerstvá zelenina.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena