Do mísy dáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, perníkové koření, mléko, vejce, slunečnicový olej, zakysanou smetanu, vanilku, višně, med a promícháme - nemixujeme. Pokud je med tuhý, dáme ho do hrnku a necháme chvíli prohřát v mikrovlnné troubě. Pokud je těsto příliš hutné, přilijeme trochu mléka. Konzistence by měla být jako u klasického perníkového těsta. Nebojte se těsta řidšího, med po vychladnutí zase ztuhne.
Perník dáme péct do vyhřáté trouby. Prvních 10 minut pečeme při 190 °C, potom ztlumíme troubu na 180 °C.
Po upečení necháme perník trochu zchladnout a polijeme ho čokoládovou polevou. Na čokoládovou polevu ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a promícháme ji se zakysanou smetanu.
Medový perník s višněmi nakrájíme a podáváme k odpolední svačině s kávou nebo čajem.