Mleté maso smícháme se studenou podušenou rýží, přidáme vajíčko a koření. Nejlépe rukama řádně promísíme. Ze směsi rukama vytvoříme středně velké koule asi o průměru 4 cm.
Do pekáčku dáme pokrájené kysané zelí (nejlépe domácí nebo ze sáčku), zalijeme teplou vodou a dusíme asi 15 - 20 minut. Do dušeného zelí přidáme vepřové koule, přiklopíme pokličkou a znovu dusíme 1/2 hodiny. Pak koule opatrně obrátíme a dusíme ještě 20 minut. Hotové koule opatrně vyndáme a odložíme do tepla. Uděláme jíšku, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli a rozředíme mlékem. Takto upravenou jíšku povaříme, dochutíme v prstech drcenou majoránkou, utřeným česnekem a zakysanou smetanou. Vrátíme masové koule a ještě chvíli prohřejeme.
Masové koule v kysaném zelí podáváme jako hlavní chod.