Česnek oloupeme a prolisujeme. Bylinky omyjeme a jemně usekáme. Studený vývar promícháme se smetanou. Sýr nastrouháme najemno. Slaninu rozdělíme na polovinu. Část plátků odložíme stranou a druhou nakrájíme na jemné kostičky.
Masová náplň: Mleté maso promícháme se slaninou, česnekem, petrželkou, kořením a osolíme. Spojíme vejcem a zahustíme solamylem.
Dno pekáčku nebo zapékací mísy poklademe plátky slaniny. Těstovinové trubičky canelloni vyplníme připraveným masem a v jedné vrstvě naskládáme na slaninu. Potřeme kupovanou tomatovou omáčkou s olivami, zalijeme vývarem se smetanou tak aby těstoviny byly téměř ponořené, pečeme v mírné troubě asi 35 minut. Až se šťáva téměř vydusí, přidáme strouhaný sýr a zprudka zapečeme.
Masové canelloni podáváme horké s čerstvou zeleninou.