Plec si večer předem namarinujeme - osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, obmotáme provázkem, zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
Pekáč pokapeme olivovým olejem a připravíme si zeleninový základ - nakrájíme řapíkatý celer, spařená rajčata, cibuli, česnek a vše poklademe na dno pekáčku.
Maso vyndáme z fólie, položíme na zeleninu a dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů.
Asi po hodině vyndáme z trouby, plec zabalíme do alobalu a necháme odležet. Šťávu přelijeme do hrnce a ještě chvíli povaříme. Jako přílohu budeme podávat kapustu: hlávku kapusty zbavíme košťálu, listy nakrájíme, vložíme do vařící vody a necháme spařit.
Potom vodu scedíme a kapustu zalijeme ledovou vodou, aby neztratila barvu.
V dalším hrnci si připravíme zeleninový základ na kapustu: rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený stroužek česneku a cibuli. Pak přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer a mrkev, promícháme a přilijeme smetanu.
Hrnec s kapustou vrátíme zpátky na sporák, necháme vypařit přebytečnou vodu a pak do něj vmícháme zeleninový základ se smetanou. Osolíme a opepříme. Maso vybalíme z alobalu, sundáme provázek a nakrájíme na plátky.
Na dno servírovací mísy nalijeme svařenou šťávu z masa, na ní položíme nakrájenou plec a do další mísy přendáme dušenou kapustu. Podáváme.
Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!