Hovězí maso nakrájíme na větší kostky a obalíme je v osolené a opepřené mouce. Slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky.
V širším hrnci rozpálíme olej, maso opečeme ze všech stran dohněda, poté přilijeme víno, vývar, protlak a přidáme koření - bobkový list, černý pepř, rozmarýn, tymián, cukr, špetku soli a pomalu dusíme na mírném plameni asi 1 hodinu.
Na pánvi osmažíme cibuli se slaninou a po chvilce přidáme zeleninu a necháme smažit do světle hněda. Do stejné pánve pak dáme orestovat hříbky. Používám zmražené lesní houby, nebo případně žampiony.
Jakmile jsou hříbky orestované, přidáme k masu a necháme probublávat do změknutí. Podle potřeby makouškovo maso na víně mírně podléváme a občas zamícháme. Jakmile je maso měkké, přidáme povidla, provaříme asi 10 - 15 minut a dochutíme solí, cukrem a pepřem.
Makouškovo maso na víně podáváme s bramborovou kaší, dobré je i s rýží.