Očištěného bažanta osušíme, osolíme a prošpikujeme nudličkami slaniny. Část slaniny nakrájíme na prošpikování, část na plátky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Nadrobno pokrájené žemle namočíme do mléka. Smícháme si máslo se žloutky. Přidáme vymačkané žemle, sůl, posekanou zelenou petrželku, strouhanku a posekané mandle. Všechno dobře spolu vymícháme. Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Bažanta naplníme nádivkou a otvor zašijeme.
Tenkými plátky slaniny bažanta obložíme a omotáme nití. V pekáči na rozpáleném tuku ho opečeme ze všech stran, podlijeme vývarem i z kostky a dáme do trouby péct. Během pečení bažanta často poléváme vlastní šťávou. Po změknutí odmotáme nit, odstraníme slaninu a mandlového bažanta dopečeme dozlatova.
Porce mandlového bažanta podáváme s rýží a s kompotem.