Umyté a osušené maso nakrájíme na kostky a umeleme na masovém strojku najemno. Mezitím si připravíme pečivo (může být i tvrdší) - nakrájíme na plátky a namočíme do studené vody.
Umleté maso promícháme, přidáme vejce, sůl, jemně nakrájenou cibuli, trochu pepře, promnutou majoránku a pečivo, které jsme vymačkali a na prkénku nožem posekali najemno. Vše perfektně zpracujeme, solíme podle chuti, ale raději méně protože tam máme uzené maso. Utvoříme šišku, kterou dáme do vymazaného pekáče a potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péci do vyhřáté trouby a po utvoření slabé okurky, sekanou podlijeme trochou vody. Maminčinu sekanou pečeme zvolna podle velikosti šišky, ale max 1 hodinu.
Maminčinu sekanou podáváme s bramborovou kaší, vařeným či pečeným bramborem, ale také je výborná jenom s chlebem a tatarkou.