Dáme vařit dobře osolenou vodu. Hodně vody, to mají špagety rády.
Když se voda začíná pomalu vařit, nakrájíme si suroviny na omáčku - tedy cibuli na tenká půlkolečka a žampiony na silnější plátky.
Jak se začne voda vařit, nalijeme do ní olivový olej a vložíme špagety. Vaříme 5 minut - mezitím stihneme na másle osmahnout cibulku a žampiony tak, že začnou zlátnout.
Vypneme špagety (není podstatné info na obale), přikryjeme kastrol utěrkou, pak pokličkou a necháme 15 minut stát v horké vodě. Mezitím doděláme omáčku, osmahnuté žampiony zasolíme, přidáme čerstvě mletý pepř, snítku rozmarýnu a zalijeme smetanou. Chvilku provaříme, vyndáme pryč snítku rozmarýnu a odstavíme z plotny. Do již chladnoucí omáčky vmícháme jeden syrový žloutek.
Špagety budou po 15 minutách hotové - provedeme test al dente - vylovíme jednu špagetu a hodíme ji na svislé dlaždičky nebo co máme v kuchyni. Zůstane-li špageta přilepená, jsou hotové, pokud spadne, chce to ještě chvilku.
Scedíme, dáme špagety na talíř, rozdělíme žampiony s omáčkou a hlavně se vyvarujeme pokušení přidat cokoliv typu eidam. Věřte, tento recept velejemné chuti nechce ani parmezán. Ty čerstvé žampiony dělají hotový zázrak samy o sobě. Luxusní špagety s žampionovou omáčkou ihned podáváme.