Klasický francouzský slaný koláč (Quiche poireaux curry) s pórkovou náplní a kari. Velice jednoduché a chutné jídlo, jak za tepla tak za studena.
těsto | |
---|---|
1 lžička | sůl |
100 g | máslo |
75 ml | voda |
200 g | hladká mouka |
bylinky provensálské | |
náplň | |
3 ks | vejce |
30 g | máslo |
200 ml | mléko |
1 lžíce | kari |
pepř a sůl | |
4 ks | pórek |
150 g | strouhaný ementál |
250 ml | smetana ke šlehání 40% |
Těsto: Ve středně velké míse zpracujeme máslo s moukou a solí - snažíme se drolit mezi prsty, přidáme vodu a provensálské bylinky a těsto hněteme tak dlouho dokud nevytvoříme pěkný váleček nebo kouli, kterou poté necháme v míse na hodinu odležet v lednici. Náplň: Opraný pórek nakrájíme na půlkolečka. Na větší pánvi si rozpustíme máslo a nakrájený pórek restujeme asi 15-20 minut, přidáme kari, promícháme a odložíme ze sporáku. Do další mísy vylijeme smetanu a postupně metličkou ručně vmícháme vejce. Přidáme sůl, pepř a mléko a vše ještě jednou promícháme. Odležené těsto vyválíme do kruhu velkého tak, aby se s ním dala vyložit koláčová forma o průměru asi 30 cm přesně po okraj. Formu si nejprve vymažeme a vysypeme třeba moukou. Do těstem vyložené formy rovnoměrně rozprostřeme udušený pórek s kari, poté vše přelijeme směsí smetany, mléka a vajec a nakonec rovnoměrně posypeme nastrouhaným ementálem a pečeme při 180 °C 35-40 minut do zlatova.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Jarní recepty našich čtenářů: Který zkusíte vy?
Spolu s jarním počasím se nese i chuť odlehčit jídelníček a využít sezónní potraviny. Přinášíme vám 10 jarních receptů, se kterými se vám podaří obojí.
autor M4H0NY
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena