1 kg | jablko | |
1 balíček | listové těsto | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
na potření | ||
---|---|---|
vejce | ||
podle potřeby | ||
strouhanka | ||
voda | ||
cukr moučka | ||
hladká mouka | ||
podle chuti | ||
rozinky | ||
skořice mletá |
Hotové listové těsto rozmrazíme a poté si připravíme jablka, se kterými je v tomto receptu nejvíce práce. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Plát listového těsta rozválíme na pomoučeném vále, posypeme strouhankou a poklademe nastrouhaná jablka, ze kterých vymačkáme štávu. Poté posypeme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a přidáme rozinky. Zabalíme do závinu a přendáme na plech, který jsme předtím pokapali studenou vodou. Po přendání na plech potřeme záviny vaječným žloutkem a propícháme vidličkou, aby nám závin v troubě neprasknul. V jednom listovém těstě jsou dva pláty, takže upečeme dva záviny. Jablečný závin z listového těsta pečeme přibližně 20-30 minut na teplotu přibližně 180 °C ve střední poloze. V průběhu pečení závin hlídáme. Když má závin zlatavou barvu nebo až do hněda, tak máme hotovo a můžeme závin vyndat z trouby. Upečené listové záviny nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl
Křehké, voňavé a plné jablíček - takové jsou domácí štrúdly. Tažené těsto a ovocnou náplň lze připravit podle klasického receptu, ale vyplatí se odhodit strach z novot a těsto třeba zjemnit jogurtem, ozvláštnit pivem a do náplně přidat i jiné suroviny pro zvýraznění chuti.
Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte
Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
Autor:lucik
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena