Zapékací misku mírně vymažeme máslem.
Na pánvi rozehřejeme 60 g (4 lžíce) másla a opékáme na něm česnek, šalotku a houby na mírném ohni asi 3 minuty. Vmícháme špenát, nastrouhaný čedar, muškátový oříšek a bazalku, osolíme a opepříme. Hotovou směs odložíme.
V rendlíku rozehřejeme na mírném ohni zbývající máslo a vmícháme do něj mouku. Zhruba po minutě postupně vmícháme horké mléko, potom polovinu nastrouhaného sýra gorgonzola, sůl a pepř.
Polovinu směsi špenátu a hub vložíme do vymazané zapékací misky, zakryjeme vrstvou lasagnových plátků a přelijeme sýrovou omáčkou. Vrstvy opakujeme, povrch posypeme zbylým sýrem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C (u plynové trouby stupeň 4) 30 minut dozlatova.
Pokrm podáváme horký, doplněný řeřichou.
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART