1200 g | jablko | |
2 lžíce | citronová šťáva | |
70 g | lupínky mandlí | |
těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
80 g | máslo | |
42 g | droždí | |
80 g | cukr krupice | |
500 g | hladká mouka | |
1 lžička | citronová kůra | |
250 ml | vlažné mléko | |
náplň | ||
3 ks | vejce | |
60 g | máslo | |
140 g | cukr krupice | |
2 balíčky | vanilkový cukr | |
500 g | měkký tvaroh | |
1 balíček | vanilkový pudinkový prášek |
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do menší nádobky, zasypeme lžičkou cukru a třeme, dokud se kvasnice nerozpustí. Pak přilijeme asi 50 ml vlahého mléka a vmícháme 2 lžíce mouky. Kvásek zakryjeme a necháme na teplém místě vyběhnout. Pak připravíme kynuté těsto. Mouku prosejeme, osolíme a promícháme s citronovou kůrou. Přidáme cukr, vyběhlý kvásek, vejce, máslo a mléko. Ze směsi vypracujeme hladké lesklé těsto, které necháme vykynout. Mezitím jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Připravíme si tvarohovou náplň. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Tvaroh vyšleháme s měkkým máslem, žloutky, krupicovým cukrem a jedním balíčkem vanilkového cukru a pudinkového prášku dohladka. Z bílků, špetky soli a druhého vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do tvarohové směsi. Vykynuté těsto rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme tvarohovou náplní, poklademe plátky jablek a posypeme mandlemi. Kynutý tvarohový koláč s jablky pečeme v předehřáté troubě asi při 170 °C přibližně 45 - 55 minut. Upečený kynutý jablkový koláč s jemným tvarohem a mandlemi posypeme podle chuti moučkovým cukrem, nakrájíme na kousky a podáváme ke kávě nebo čaji.
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena