Snadný recept na přípravu pečené květákové placky se sýrem. Placka je bez mouky a tuku.
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
oregano | |
drcený tymián | |
tacos | |
směs | |
1 ks | vejce |
2 hrnky | květák |
1 hrnek | tvrdý sýr |
Květák očistíme, odstraníme košťál a růžičky nastrouháme na hrubém struhadle. Na suché pánvi a při střední teplotě květák za občasného míchání zvolna restujeme asi 15 minut, dokud nebudou kousky měkké a suché. Pak pánev odstavíme z tepla a opražený květák necháme vychladnout. Tvrdý a nepříliš slaný sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu předehřejeme na 220 °C. V míse rozšleháme vejce, ke kterému vmícháme sýr a opražený květák. Plech vyložíme pečícím papírem, do středu vyklopíme směs z mísy a mokrýma rukama vytvarujeme kulatou placku vysokou asi 1 cm, kterou pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut. Po upečení stáhneme pečící papír s plackou z plechu stranou a necháme ji na papíru asi 3 minuty zchladnout. Pak květákovou placku překlopíme na prkénko a papír opatrně sloupneme. Dále květákovou placku pro přípravu pizzy potřeme sladkým kečupem a poklademe oblíbenými ingrediencemi - šunkou, rajčaty apod., posypeme sýrem a zapečeme při 220 °C ještě dalších 10 minut. Pro další variantu květákové placky můžeme základní směs před pečením ochutit kořením tacos, oreganem nebo tymiánem (solíme jen opatrně) a placku plnit jako tortillu, nebo upéci více placek a podávat je jen tak na chuť.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Květák nemusí být nudnou surovinou: Vyzkoušejte 8 rychlých receptů
Rychlé a levné recepty z květáku, kterým neodoláte. Dozlatova osmažený, zapékaný v bešamelu, květák marinovaný či v podobě karbanátků. Který recept si oblíbíte vy?
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena