Veškerou zeleninu, ovoce (červená sladká jablka) a feferonku očistíme, pokrájíme na menší kousky, vsypeme do vyšího hrnce, přidáme olej, pepř, sladkou mletou papriku, sůl, cukr a konzervu rajského protlaku. Promícháme, přidáme rozdrcené koření vložené do zvonečku na sypaný čaj nebo sáčku z řidkého plátna. Koření takto vkládádme proto, abychom ho později nemuseli pracně hledat a vybírat z kečupu. Základ na domácí kečup opatrně a za stálého míchání vaříme cca 40 minut bez pokličky.
Po této době vyndáme zvoneček s kořením, přisypeme sáček prášku na nakládání ovoce a zeleniny za studena bez zavařování a teprve potom veškerou směs v hrnci dokonale (čím jemněji, tím lépe) rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši.
Po rozmixování domácí kečup naposledy ochutnáme a doladíme chuť podle naší představy (cukrem a octem). Chuť kečupu by měla být nasládlá až sladká s malinko nakyslým "ocáskem" na konci ochutnávky. Místo octu lze použít citronku do čaje nebo citronovou štávu, chuť kečupu je potom jemnější.
Takto vyladěnou směs přihřejeme k varu, cca 3 - 5 minut prohříváme, mícháme a poté ihned plníme do připravených skleniček či lahviček vypláchlých i s víčky v 8% octu. Plné skleničky s domácím kečupem uzavřeme a ponecháme víčky dolů vychladnout.
Ačkoliv je v receptu spousta surovin, jde pouze o trošky koření za pár korun, z nichž většinu máme doma. Ostatní je zelenina a ovoce ze zahrádky, takže finanční náročnost je opravdu minimální. Takto získáme cca 3 litry kvalitního a levného domácího kečupu.