Kuřecí stehna očistíme, omyjeme, osušíme, prošpikujeme česnekem, vydatně osolíme, vložíme do pekáčku a necháme odpočívat. Nové brambory očistíme, pokrájíme na čtvrtky a necháme ve studené vodě do použití, aby se vyplavil přebytečný škrob.
Na kuřecí stehna položíme plátky másla, podlijeme asi 50 ml studené vody, přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 30 minut, potom odstraníme alobal a přidáme nové brambory, které jsme scedili od vody a otřeli čistou utěrkou do sucha. Brambory nesolíme, postačí sůl, která se uvolnila z kuřecích stehen.
Brambory i kuřecí stehna přelijeme rozpuštěným horkým máslem, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 30 minut za přelévání výpekem.
Na posledních 15 minut zapneme funkci gril a dopečeme do zlato-červené barvy, dokud kůžička na povrchu nebude pěkně do křupava a uvnitř bude měkké maso jemné, šťavnaté a vynikající chuti. Stejně i brambory budou na povrchu křupavé a uvnitř krásně šťavnaté a měkké. Všechno se upeče najednou spolu v jednom pekáčku.
Kuřecí stehna pečená na másle s novými bramborami servírujeme horká s jemným listovým salátem.