Filety z tresky omyjeme, nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a necháme v chladu odležet. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
Z másla, cibulky a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem, smetanou a vývarem. Vše promícháme, přivedeme k varu a přidáme bobkový list, nové koření, sušený tymián a sůl. Pak vložíme nakrájené brambory a zvolna za občasného míchání necháme probublávat přibližně 15 -20 minut, dokud nebudou brambory měkké. Je-li polévka s příliš hustá, přilijeme malé množství vývaru. Poté přidáme do polévky kousky ryby, které ještě 5 - 7 minut povaříme. Nakonec do krémové polévky s treskou vmícháme čerstvý kopr, polévku necháme přejít varem a dochutíme solí, špetkou cukru a citronovou šťávou.
Krémovou polévku s treskou a bylinkami rozdělíme na porce, ozdobíme bylinkami a ihned podáváme.