4 stroužky | česnek | |
3 ks | šalotka | |
1 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
400 g | uzené maso | |
3-4 hrstě | sušené houby | |
150 g | kořenová zelenina | |
8 kuliček | celý černý pepř | |
150 g | ječné kroupy | |
1 ks | mrkev (menší) | |
150-250 ml | uzený vývar | |
1 snítka | čerstvá hladkolistá petrželová nať | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvý tymián | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
sádlo |
Uzené maso očistíme, vložíme do studené vody a spolu s očištěnou kořenovou zeleninou, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem uvaříme do poloměkka. Pak uzené maso nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací mísy se lžící sádla, malým množstvím vývaru a snítkou petrželové natě. Maso zakryjeme a zvolna dopečeme doměkka. Mezitím si namočíme sušené houby a necháme je změknout. Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Oloupanou šalotku a česnek usekáme nadrobno, jednu menší mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké nudličky. Na sádle necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme uvařené kroupy, namočené sušené houby a nudličky mrkve. Vše necháme krátce orestovat, ochutíme pepřem a tymiánem a za stálého míchání směs postupně podlíváme uzeným vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 10 -15 minut, dokud nevznikne jemně šlemovitá konzistence pokrmu. Nakonec kroupové ragú podle chuti osolíme a opepříme. Kroupové ragú s houbami a mrkvičkou rozdělíme na porce a podáváme s plátkem uzeného masa. Mastíme vypečenou šťávou z uzeného a servírujeme s kyselou okurkou nebo čerstvou zeleninou.
Jak si vyrábět uzeniny doma? Stačí mít udírnu a vědět postup
V současné době si stále více lidí uvědomuje, že potraviny vyrobené v domácím prostředí jsou nejen kvalitnější, ale také mnohem chutnější. Vzpomínáte si na doby, kdy prarodiče udili maso a další suroviny klidně i několikrát do roka? Právě uzení představuje tradiční způsob úpravy masa. Pokud si nechcete nechat ujít jedinečnou chuť uzenin, dokonce vám na zahradě stojí udírna, stačí se jen naučit správné techniky nakládání a uzení jako takového. A právě na tyto dvě oblasti se zaměříme v následujících řádcích.
Recept na houbového kubu krok za krokem
O vánočním čase nesmí na stole chybět houbový kuba. Dnes si tuto staročeskou klasiku z krup připravíme krok za krokem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena