Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme nebo pomačkáme mačkadlem. K bramborům přidáme vejce, hrubou mouku a špetku soli. Případně můžeme do těsta dát 200 g hrubé mouky a 200 g hrubé krupice. Vše smícháme a vypracujeme tužší těsto. Z těsta vytvoříme asi 4 až 5 válečků - knedlíků.
Knedlíky vložíme do osolené vařící vody a vaříme asi 20 až 25 minut. Knedlíky se mají občas otočit, aby se vařily z obou stran. Jeden knedlík vyndáme a překrojíme. Když není vidět syrové těsto v prostředku, tak jsou knedlíky uvařené. Všechny knedlíky vyndáme a propíchneme.
Knedlíky z vařených brambor podáváme s uzeným masem, pečeným masem, pečeným kuřetem nebo pečeným králíkem se zelím, špenátem či kapustou,